Home > intermezzi > Altijd Boekenweek. Het verhaal dat beklijft.

Altijd Boekenweek. Het verhaal dat beklijft.

Een mooi uitgebalanceerd programma tijdens het Nijmeegse boekenfeest (zaterdag 19 maart 2011 in de Vereeniging) leverde me een inzicht op over de kracht van verhalen. Levensverhalen, dat thema stond tijdens het feest centraal. Het hoofdpodium werd achtereenvolgens bestegen door Kamagurka, Jan Mulder en Kader Abdolah. Impact heeft dat wat beklijft. Wat maakt dat het één verdrijft en het ander blijft?

verstrooiing

Kamagurka, meester van het absurdisme, bleek de goedgekozen opwarmer, die de zaal aanvankelijk moeizaam maar daarna steeds beter en opbouwend tot het hilarische wist te vermaken met nietszeggend plezier. De eerste schrijver die naar een boekenfeest komt om er een verhaal te schrijven – zo wist hij te vertellen – over de taalverschillen tussen Vlaanderen (van België durf ik inmiddels niet meer te spreken) en de Noordelijke Nederlanden. Want dat zijn we dan toch samen, de Nederlanden. Opgelost dat Belgendrama toch? Als de Duitsers hun muur kunnen slechten kunnen wij dat ook, om te beginnen door Bruxelles z’n onwilligheid te gunnen en als vrijstaat ‘la Belgique’ haar sores te gunnen. Bijkomend voordeel: we zijn meteen van de verWildersnis verlost omdat hij met Dewinter in rap tempo in een Babylonische ondergangsdiscussie zal verzeilen. Maar ik dwaal af, al hoort dat bij verstrooiing.

De woordkunstenaar zonder verhaal was komisch en banaal, doordacht soms en totaal, welzeker goed voor de boekutreeks om aan te haken bij zijn zelfverkozen (bru)taal, maar uiteindelijk zonder inhoud bleek het later waardoor de herinnering eraan wegrimpelt als in water.

verhaal met een gezicht

Jan Mulder, Yann Mudlèr, Gronings Brusselaar van Anderlecht, Grunniger Bruxellée bleef al wat langer hangen omdat zijn verhaal zijn persoon betrof. Een verhaal met een gezicht. Geschreven portretten, het thema van de Boekenweek. De Biografie, het verhaal van of over een mens met een naam. Zoon van het land van worst, dorst en de winterse gevolgen van vorst die halverwege de jaren zestig de in herinnering eerste echt belangrijke vaderlandsche voetbalexportexponent geworden is. Zijn carrière reikte – voor de begrippen van toen – meer ver dan lang. Omdat hij zijn verhaal weet te vertellen. Een verhaal van Hollandse nuchterheid die in den vreemde maar moeilijk overeind blijft en hoofdbrekens bezorgt aan pa en moe die in de auto naar België toe… in de vervloekt godsvruchtige Biesbosch verzompten.

Herkenbare ontwikkelingsromanproblematiek, prozaïsch verhaald door een verteller met dramatisch talent. Daarvan weet je de dag erna al veel meer na te vertellen.

passie

Hoogtepunt en zonder twijfel, de schrijver van de boekenweek, die bedankte voor het hem gegeven geschenk, te mogen vertellen van zijn leven, zijn herkomst en beleven en wist dat hij niet anders kon toen hij tot driemaal toe vruchteloos had geprobeerd zijn koude grond bestemming te ontvlieden. Verteller in een dwingende cadans, het publiek aan zijn woorden bindend. Steeds vraag en antwoord vindend op de zoektocht in een leven dat anders liep als vluchteling dan in Perzië gedacht. Zijn charme en zijn passie als spreker kleuren zijn verhaal, verlenen het authenticiteit en maken dat je het navertelt met respect en als reclame. Zijn wilskracht, drive en vastberadenheid maken hem ook tot een inspirerend verteller.

Verteller van een verhaal dat in beweging brengt, dat tot nadenken en actie noopt. Het echte verhaal dat komt van binnen en gaat vandaar naar binnen toe. Dat is wat er gebeurde. Daarom ontkom ik er ook niet aan een lans te breken voor het verhaal ‘De koning’, zijn nieuwste boek. Een pleidooi voor de scheiding tussen religie en staat vertelde hij mij nadat hij naar mijn achtergrond had gevraagd. (Ook) als jurist moet je dat lezen zei hij, terwijl hij met de vlakke hand op zijn boek sloeg. Passie, overtuigend, ik ben er al in bezig.

zeggingskracht

Ik schrijf graag over management en marketing en steeds veranderende tijden. Over de veranderende relatie tussen onderneming en klant, werkgever en werknemer, overheid en burger die vraagt om anders organiseren, samenwerken en communiceren dan de gedachteloze bejegening vanuit een al lang niet meer bestaande machtsbasis gefundeerd op omvang, positie of verleden. Veel vakliteratuur is daarvoor beschikbaar maar veel mooier is toch dit.

Lees Hesse maar of Albert Camus, lees Orwell en je weet het. Het echte verhaal, de boodschap die je voelt, die hoef je niet uit je hoofd te leren, die blijft vanzelf steeds bij je. In kennis is geen zeggingskracht, te meer in het verhaal.

  1. cees de bil
    20/03/2011 om 21:18

    In een aantal Linkedingroepen plaatste ik een oproep aan de lezers van deze blog:

    In welk boek herken jij passie en gedrevenheid, waarin herken jij een verhaal dat in beweging brengt, tot nadenken en actie… welk boek inspireert jou?

    Reacties tref je onderstaand:

  2. cees de bil
    20/03/2011 om 21:19

    Nico van den Bergh • (via Linkedin, IEDP 20 maart 2011)

    (Is wel een Echte Mannen-boek; net zoals -bijvoorbeeld:

    of de verhalen van Harlan Ellison!)

  3. cees de bil
    20/03/2011 om 21:20

    Henny Bouman • http://www.boekengloed.nl/1_actueel/ (via Linkedin, IEDP 20 maart 2011)

    De schaduw in de spiegel, wat verbeeld je mij, van Marianne van Waterschoot.
    Elk verhaal zet tot denken aan.

  4. cees de bil
    20/03/2011 om 21:21

    Cees de Bil • (via Linkedin, IEDP 20 maart 2011)

    ‘1984’ en ‘Animal Farm’ van George Orwell, metaforische boeken over de uiteindelijke onhoudbaarheid van totalitaire regimes en beperkende machtsuitoefening. Blijvend actueel, ook in het perspectief van Libië en andere Arabische staten. En ‘Tussen de raderen’ van Sartre over de idealistische ‘winnaars’ van de Franse Revolutie die zich na een aantal jaren ‘pluche’ realiseren dat ze geworden zijn zoals degenen die zij verjoegen… als advies(?) aan de machthebbers van straks

  5. cees de bil
    20/03/2011 om 21:22

    Mariëtte van der Beek • (via Linkedin, Radboud University Alumni 20 maart 2011)

    een beetje cheesy misschien maar zeker een inspiratiebron: Barack Obama Dreams from my Father, en Dallaire, shake hands with the devil. een oproep om continu wakker en alert te blijven (en ook te reageren:-) want dat redt mensenlevens

  6. cees de bil
    20/03/2011 om 21:23

    Cees de Bil • (via Linkedin, Radboud University Alumni 20 maart 2011)

    ‘De Pest’ van Camus en ‘De stad der blinden’ van Saramago. Beide indringende boeken over wat mensen elkaar aan (kunnen) doen door groepen ‘anderen’, die als bedreigend ervaren worden, te verstoten en te isoleren

  7. cees de bil
    20/03/2011 om 22:15

    eelco vitalis van der vlugt • (via Linkedin, Radboud University Alumni 20 maart 2011)

    Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: An Inquiry into Values door Robert M. Pirsig.

    Geen ander boek heeft mijn begrip en geduld voor het onvermogen van mijzelf en mijn medemens zo doen bepalen als dit boek.

  8. cees de bil
    21/03/2011 om 08:41

    Jolique Luscuere • (via Linkedin, Netwerk Noord 21 maart 2011)

    De Alchemist van Paulo Coelho! Op sprookjesachtige wijze gaat het over het ontdekken van je passies en drijfveren. In een zucht uitgelezen. Echt een aanrader!

  9. cees de bil
    21/03/2011 om 09:49

    Cees de Bil • (via Linkedin, Netwerk Noord 21 maart 2011)

    levensverhalen, verzonnen met een stukje van jezelf, Hermann Hesse heeft er een paar prachtige van geschreven. Het Kralenspel over de vastberadenheid en toewijding die leidt tot het bereiken van je doelen. Narziss en Goldmund over de verschillende routes die je lopen, paden die elkaar nu eens kruisen en dan weer ver van elkaar verwijderd zijn om elkaar toch ook weer te treffen. De steppewolf over de omzwervingen die je maken kan voordat je je bestemming vindt. Prachtige tijdloze boeken over persoonlijke ontwikkeling en groei

  10. 22/03/2011 om 16:50

    Zussenboek – Julia van Bohemen
    ISBN 978-90-816970-1-9
    Uitgever: Uitgeverij Mooi Media

  11. cees de bil
    24/03/2011 om 10:48

    Saskia Buis • (via Linkedin, Netwerk Noord 21 maart 2011)

    Naar het Hart van Communicatie, van Eric Schneider, over NLP en spiritualiteit. Pure inspiratie!

  12. cees de bil
    24/03/2011 om 10:59

    Wim Bressers • (via Linkedin, IEDP 21 maart 2011)

    Waarom kocht ik in 1989 het boek van Fukiyama “Het einde van de geschiedenis en de laatste mens”? En recentelijk De Zwarte Zwaan van N.N.Taleb of Solar van McEwan! Briljante boeken van denkers die er toe doen! Voor verdere inspiratie verwijs ik je naar mijn boeklist!

    Cees de Bil • Ha Wim, waarom kocht je Fukiyama dan? En wat maakt het zwarte zwanenboek tot een bijzondere leeservaring?

    Wim Bressers • Hoi Cees, na het kopen van het boek boekte ik een reis door Rusland. En de reflectie met het boek van Fukiyama is treffend, de ondergang van totalitaire regimes. Tot op de dag actueel! En Taleb, ja die behoeft eigenlijk geen toelichting. Het zwarte zwaan idee, afkomstig van de falisificatie theorie van Karl Popper, omschrijft eigenlijk waarom mensen NIET kunnen voorspellen! 9-11, internet, harry potter niet voorzien toch gebeurd. Het mooie van Taleb is ook dat hij de mores van de werkvloer heeft meegemaakt Gezien de jaren ervaring als handelaar op Wallstreet. En de crisis min of meer heeft voorspeld. Nog een subliem boek, The (mis)behaviour of Markets by Benoit B. Mandelbrot.

  13. cees de bil
    24/03/2011 om 11:23

    Berno van der Wal • (via Linkedin, Vrienden van BNR 22 maart 2011)

    Eckart’s notes van Eckart Wintzen

  14. cees de bil
    24/03/2011 om 11:25

    Tuscha Essed • (via Linkedin, Kansdenken 22 maart 2011)

    Wat mij betreft blijft ‘de kracht van verandering’ door wayne dyer een bron van inspiratie!

  15. cees de bil
    24/03/2011 om 11:28

    Josefien Harmsen • (via Linkedin, Netwerk Noord 22 maart 2011)

    Afwijkend en toch zo gewoon – Sarah Morton

    Geschreven door een jong volwassen autistische vrouw. Een autobiografie met veel gevoel en een enorme passie geschreven.
    Haar verhaal waarin ze laat zien hoe sterk ze in het leven staat en hoe ze altijd doorgezet heeft. Daarbij heeft ze een eigen website waarbij ze opkomt voor de behoeften van kinderen en voor een betere manier van omgaan van cliënten die te maken hebben gekregen met de hulpverlening en andere begeleiding.

    Haar levensverhaal geeft inspiratie om toch vooral door te gaan ook al krijg je veel tegen je. Voor mij straalt er een enorme kracht en passie vanaf, wat mij mede aangezet heeft om mijn coaching ook op mensen met een vorm van autisme en gemiddelde t/m hoogbegaafde intelligentie te gaan richten.

  16. cees de bil
    24/03/2011 om 11:30

    Wies Jansen • (via Linkedin, Netwerk Noord 22 maart 2011)

    Als kind al: ‘De Scheepsjongens van Bontekoe’, ‘Scheepsmaat Woeltje Omnibus’ en ‘Levende Bezems’. Alledrie boeken over reizen en volwassen worden tijdens die reizen. Ze inspireerden nogal tot een avontuurlijk leven. Tegenwoordig: ‘Vita’, de biografie over het leven van schrijfster Vita Sackville-West. Over passioneel bezig zijn in je schrijverschap, tuin, huis en relaties.

  17. cees de bil
    24/03/2011 om 11:37

    Cees de Bil • (via Linkedin, Netwerk Noord 22 maart 2011) ‘the old man and the sea’, klassieker van Hemingway, over strijd, tegenslag, overleven, verlies, wilskracht en persoonlijke overwinning. Dun boekje en daarom vroeger op veel middelbare-school-literatuurlijsten, maar daarom niet met minder zeggingskracht. Ook nu nog?

    Wies J. • Jaaaa, heerlijk boekje! Dank voor het in herinnering brengen. Heb het nota Bene in de kast staan en niet eens zo heel erg lang geleden voor het eerst gelezen. Nou jaaa.

  18. cees de bil
    24/03/2011 om 11:42

    Cees de Bil • @Wies, inspirerend tot een avontuurlijk leven…. Catch 22 (de absurditeit van oorlog), One flew over the cuckoo’ s nest (“het systeem” vs. de vrijbuiter), de boeken van Hesse die ik hierboven al noemde, Pietje Bell natuurlijk en Karakter van Bordewijk.

    Wies J. • @Cees, dankje! One flew… gelezen, Narziss & Goldmund ook, Van Karakter de film gezien, mag dat ook? 😉 Catch 22 zegt me niets, wie weet… en Pietje Bell heb ik kennelijk ook misgelopen in mijn opvoeding. Niet de titel van het boek, maar om het te lezen, bedoel ik. ‘k Zit nog met een kwestie: Hoort ‘Nooit meer slapen’ van Hermans ook in dit rijtje thuis?

    Cees de Bil • @ Wies, Nooit meer slapen, ja natuurlijk en veel meer nog van Hermans ook… De donkere kamer van Damocles over keuzes, goed of fout?, Ik heb altijd gelijk, één van m’n favorieten. Hermans, niet alleen zijn boeken maar ook zijn tv-optredens hebben mij steeds geïnspireerd. Kritisch, eigenzinnig – niet altijd mee eens maar wel altijd een mening – een standpunt en uitgesproken. Geert van Oorschot (de uitgever) en schrijver (alias: R.J. Peskens) ook, voor mij van hetzelfde kaliber. Mijn moeder was eigenlijk een Italiaanse, Twee vorstinnen en een vorst, Mijn tante Coleta… prachtige boeken… Niet of nauwelijks te vinden in de reguliere boekwinkel. Een tip : kijk eens in de kringloopwinkels – ik kom ze daar meer dan eens tegen….

  19. cees de bil
    24/03/2011 om 11:59

    Manon Gagic-Roos • (via Linkedin, Vrienden van BNR 23 maart 2011)

    Privé alle boeken van Marshall Rosenberg over geweldloze communicatie. Zakelijk is http://www.newbusinessroadtest.com/ een geweldig boek om in je achterhoofd te houden tijdens het ondernemen en het praten met ondernemers.

  20. cees de bil
    24/03/2011 om 12:06

    Rickert Pos • (via Linkedin, Kansdenken 23 maart 2011)

    Inspirerende boeken? Zie mijn Amazon boekenlijstje op mijn Linkin profiel. Nu ben ik Futuretainment aan het lezen: een krachtige wegwijzer in een nieuw medialandschap. Persoonlijk favoriet of all times: How to Choose van David Freemantle. want wie wil er nu niet elke dag betere keuzes maken?

  21. cees de bil
    24/03/2011 om 12:07

    Thijs Bauwens • (via Linkedin, Kansdenken 23 maart 2011)

    ´Op jacht naar Wow!´ van Tom Peters, 1995, (The pursuit of Wow!) heeft ondanks de leeftijd niet aan kracht en inspiratie ingeboet.

  22. cees de bil
    24/03/2011 om 12:09

    Liesbeth de Smit • (via Linkedin, Kansdenken 24 maart 2011)

    Er is een reden dat je in 2 jaar tijd 3x het boek ‘de Creatiespiraal’ van Marinus Knoope ontvangt en na het lezen begrijp ik de hints van gevers volkomen!

    ‘Zoals er in de natuur een vaste route is van bloesem naar vrucht en van zaad naar oogst, zo is er in de natuur ook een welbepaalde weg van wens naar werkelijkheid. Die weg wordt in dit boek beschreven.’

  23. cees de bil
    24/03/2011 om 16:30

    Petra Iuliano • (via Linkedin, Kansdenken 24 maart 2011)

    Leuke en ook lastige vraag omdat ik zo veel boeken al heb gelezen waarin ik passie en gedrevenheid herken. Het boek van Stephen Covey ”De 7 eigenschappen van effectief leiderschap” heeft tot nu toe de meeste impact gehad. In 2005 gelezen en heeft een enorme boost aan mijn carrière gegeven. Ik kan nu met alle soort leiders, managers of hoe je ook wilt noemen omgaan. Ik beveel het altijd bij iedereen aan. Daarnaast begeleid ik op de Hogeschool Rotterdam juniorondernemingen van 2e jaars studenten CE en ben ze opgestart vanuit de 7 principes van Covey.

  1. No trackbacks yet.

Plaats een reactie