Home > intermezzi, zaakwaarnemingen > Jouw Stijl

Jouw Stijl

Uniek ben je ook door jouw eigen stijl. Jouw persoonlijkheid en eigenheid worden er zichtbaar in. Een mooie leidraad ook voor ondernemers (in crisistijd en daarbuiten). Daarom deze ‘gastblog’  van Maya Angelou:

Stijl

Inhoud is van groot belang, maar de waarde van stijl moet niet worden onderschat. Dat wil zeggen, er moet niet alleen aandacht besteed worden aan wat

er wordt gezegd, maar ook aan hoe het wordt gezegd; aan wat we dragen evenals aan hoe we het dragen. In feite moeten we ons bewust zijn van alles wat we doen en van hoe we alles doen.

Manieren en respect voor stijl kunnnen ontwikkeld worden als je leergierig bent en een bedreven leraar hebt. Aan de andere kant kan iedereen die oplet zonder leraar dezelfde resultaten bereiken door simpelweg het gestage voorbijtrekken van de menselijke parade zorgvudig in de gaten te houden.

Probeer nooit je de manieren van een ander eigen te maken, want de diefstal zal onmiddellijk opvallen en de dief zal er even belachelijk uitzien als een roodborstje waar haastig pauweveren in gestoken zijn. Stijl is zo uniek en onoverdraagbaar, zo volmaakt persoonlijk als een vingerafdruk. Het is verstandig om de tijd te nemen een eigen wezen te ontwikkelen, de dingen waar je goed in bent te versterken en de elementen die een goede persoonlijkheid kunnen belemmeren en verzwakken te elimineren.

Iedereen met charme en enig zelfvertrouwen kan zich in en door kringen bewegen die variëren van de meest bevoorrechten tot de meest hulpbehoevenden. Stijl zorgt ervoor dat iemand noch inferieur lijkt op de ene plaats, noch superieur op de andere. Met goede manieren en verdraagzaamheid, de meest verheven blijken van stijl, is het vaak mogelijk iets rampzaligs om te vormen tot iets gunstigs. Veel mensen maken beledigende of kleinerende opmerkingen zonder na te denken, maar iemand met verstand en stijl neemt de tijd om iedere situatie te beoordelen op zijn positieve en negatieve mogelijkheden. Een verstandige reactie op een schimpscheut kan een lomp individu ontwapenen en het vermogen om te kwetsen teniet doen.

Dit is niet de zoveelste aansporing om de andere wang toe te keren, hoewel ik van mening ben dat dit nu en dan doeltreffend kan uitwerken. Het is liever gezegd een aanmoediging om ongunstige omstandigheden tegemoet te treden met de bedoeling en stijl om ze de baas te worden. Verwikkelingen met redeloze mensen leveren je meestal niets beters op dan een geprikkeld zenuwstelsel en een verstoorde spijsvertering.

Maya  Angelou

 uit: ‘Wouldn’t take nothing for my journey now’ (1993)

vertaald als ‘De reis zou licht zijn’

door Kathleen Rutten (1994)

uitgeverij De Geus, ISBN 90 5226 187 3

  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: