Home > meesterstukjes > Psychisch knel door je werk? samenwerken kan veel schade voorkomen

Psychisch knel door je werk? samenwerken kan veel schade voorkomen

“hulp bieden aan hen die dat behoeven”, de eerste ‘wet’ die agenten in opleiding leren, blijkt vaak niet voor henzelf te gelden als zij door ervaringen in hun werk in de problemen komen. Dat maakt die regel wrang. Aandacht voor wie psychisch in de knel komt kan veel schade en leed voorkomen.

Een reportage van KRO Brandpunt onderstreept dat aandacht voor psychische problemen die door het werk ontstaan nog altijd geen vanzelfsprekendheid is. Die spanning is niet altijd te voorkomen. Zeker in beroepen waarin je in extreme situaties terecht kan komen. Als politieman of –vrouw weet je ook waar je aan begint.

gevolgen overspanning

Hulpverleners komen in bijzondere situaties terecht die behoorlijk kunnen ontregelen. Vanwege de dreiging, de indrukwekkendheid en/of een opstapeling van gebeurtenissen kan dat tot ernstige klachten leiden. Zodanig soms dat dit een verder (goed) functioneren in de weg staat. Bij anderen dan deze hulpverleners kan een lange en voortdurende psychische overspanning soortgelijke gevolgen hebben.

Klachten zijn niet altijd te voorkomen, hun soms schrijnende en verstrekkende gevolgen voor een belangrijk deel vaak wel. Dat vraagt aandacht, samenwerking, overleg en vertrouwen.

De reportage verhaalt over ‘strijd om erkenning’, ‘in de steek gelaten zijn’, ’niet gezien worden’, ‘niet meer dan een (dienst) nummer ’,  ontslagen, vergeten en in de kou….

cultuur

De minister belooft verbetering met (juridische) erkenning en recht op zorg. Dat klinkt positief. Of het de benodigde cultuuromslag in gang zet moeten we nog zien. Die hangt niet primair af van regels en rechten. Daarvoor is weten, zien, willen en doen bepalend. Zeker is dat te lang wachten problemen en gevolgen verdiept en verergert.

Uit een artikel in Trouw blijkt dit ook : “(politieke partijen) …willen het recht op (na)zorg wettelijk vastleggen, zoals voor militairen al in de Veteranenwet is gebeurd. Defensie is de enige sector die ondersteuning biedt aan oud-medewerkers, maar dat blijkt ook geen garantie voor een sluitende aanpak. Veel veteranen mijden zorg omdat ze denken dat ze lang op hulp moeten wachten en van het kastje naar de muur worden gestuurd.”

(Langdurig) ziek kan gemakkelijk het begin zijn van een neerwaartse spiraal naar lastig, conflict en ontslag.

sterk(er) werk

Samenwerken, begeleiding tijdig opstarten en hulp zoeken kunnen die neerwaartse beweging stoppen en van richting laten veranderen naar herstel, versteviging van de relatie en motivatie, naar voortgezet sterk werk.

Hulp zoeken kan ook via de invalshoek van letselschade (gezondheidsschade door het werk). Een juridische ruggensteun kan, mits gericht op overleg en het vinden van oplossingen helpen om het juridische gevecht te voorkomen.

logo_zww

de brandpuntreportage: agenten in de stress

  1. 29/12/2014 om 14:50

    Gelukkig wordt er nu ook aandacht aan de politie geschonken

  1. No trackbacks yet.

Plaats een reactie