Home > aandachttrekkers > Simon Sinek: vertrouwen is de basis voor succes

Simon Sinek: vertrouwen is de basis voor succes

When someone believes what you believe…

  • there is more confidence to take risks
  • there is more confidence to experiment, which requires failure by the way
  • there is more confidence to go off and explore
  • knowing that there is someone from within our community, who believes what we believe,  who we trust and who trusts us, who will watch our back, help us when we fall over and watch our stuff and looking after our children while we are gone
  • our very survival depends on our ability to surround ourselves with people who believe what we believe
…zo opende Simon Sinek zijn TEDx speech in Maastricht vorig jaar.

Zijn eerdere speech uit 2009 is inmiddels een TEDx-klassieker, zoals ook zijn boek ‘start with why’ een megaseller werd.

vertrouwen is de basis voor actie en resultaat

Wat maakt dat je het vertrouwen krijgt en succesvol bent in het meekrijgen van grote groepen volgers die je ideologisch of commercieel tot ver boven het maaiveld uit stuwen.

De gemeenschappelijke succesfactor van Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Steve Jobs, Richard Branson is authenticiteit: de reden waarom zij doen wat ze doen (of gedaan hebben) en de geloofwaardigheid daarvan zijn de basis voor verbinding en gevolg

binnen

‘trust comes from a sense of common values and beliefs’ zegt Sinek daarover ook, gemeeschappelijke waarden en overtuigingen. Die komen van binnenuit. Wat jou beweegt en inspireert is wat jouw geloofwaardigheid bepaalt. De verbindingslijn loopt van binnen naar binnen. Onaantastbaar daardoor voor invloeden van buitenaf die aan de oppervlakte blijven.

het verschil

Op gedragsbeïnvloeding gerichte (massa)communicatie is er verschillende gradaties: voorlichting (ideëel), propaganda (ideologisch) en reclame (commercieel). De succesgraadmeter van de authenticiteit en geloofwaardigheid geldt voorn alle drie naar mijn idee in gelijke mate. Actie volgt pas na vertrouwen.

Waarin het misgaat onderstreept de genadeloze voorwaarde van een (h)echt vertrouwen. Je ziet het vaak bij politici. Hun ster rijst snel als ze nieuwe en/of geloofwaardige ideeën met overtuiging weten te formuleren. Zodra zij echter zelf in de gaten krijgen waardoor hun succes wordt verklaard ontstaat het risico van effectbejag en gaat de boodschap ten onder in manieren waarmee haar geloofwaardigheid en die van de boodschapper verdwijnt. Het is maar weinigen gegeven die authenticiteit ten volle te bewaren.

De erfzonde van de authenticiteit hoorde ik filosoof Maarten Doorman dat zo vaak vertoonde verlies recent in een boekenprogramma op tv noemen. Hij heeft er een studie aan gewijd, het essay: ‘Rousseau en ik‘ is daarvan de weerslag (Wim Brands in gesprek met Maarten Doorman, VPRO TV, Boeken, 18 maart 2012 – vanaf 15′:24″)

Het deed me denken aan het prachtige boekje van Sartre ‘tussen de raderen’ (l’ engrenage) dat de verwording van de leiders van de Franse Revolutie beschrijft: dat zij zijn geworden net als degenen die ze verdreven hebben, is de pijnlijke constatering van het teloor gegane idealisme dat haar authenticiteit aan het pluche verloor…

voelbaar, zichtbaar zelfs

Maar het kan: ik zie nog Nelson Mandela, 90 jaar oud en broos, op het moment dat hij zojuist een kleindochter had verloren ook nog eens, zwaaiend door het voetbalstadion rijden voorafgaand aan de WK voetbalfinale van 2010. Onweerstaanbaar authentiek. Ontegenzeggelijke geloofwaardigheid. Kippenvel.

Ben benieuwd of Simon Sinek het moeras ook zelf weet te omzeilen. 28 maart is hij in Rotterdam.

  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: