Home > intermezzi, netwerknotities, zaakwaarnemingen > Relatiedag van het Noorden 2011

Relatiedag van het Noorden 2011

Kennismaken, ervaren, proeven en (tenminste) vijf prachtige managementinzichten tastbaar aangereikt. De Noordelijke relatiedag is wat mij betreft één van de hoogtepunten van het ongedwongen zakelijke netwerken.

Dat de dag werd vergezeld door uitbundige zonneschijn was er een mooie indicator van dat er deze dag iets stond te gebeuren. “Na de ranja werden we in groepjes verdeeld”, klinkt nu net of we in een kinderfeestje verzeild waren geraakt maar niets bleek minder waar. Niets, dat zeg ik. “Niets” vervolgde Hans Lauxen, nadat wij in een doolhofachtige zoektocht door de indrukwekkende krochten van ‘De Hunzebergen’ de TAO hadden afgelegd naar zijn inspiratiesessie, “niets is het grootste iets”.

water

Aan de hand van het oudste boek over leiderschap nam Hans ons mee in de inzichten van de oosterse wijsheid. Tao is de weg, de weg is wat er is en die we gaan. Altijd in het hier en nu. Maar waar is hier als mijn hier jouw daar is en jouw hier niet mijn nu. Ingewikkelde materie als je erop wegzweeft maar tegelijk toch een goed geaard fundament voor bewust handelen. Even leek hij zich als een Dan Brown te begeven op het pad van cryptisch symbolisme toen hij ons meenam in zijn reiservaring waarin de clou lag in het getal 66…

Gelukkig bleek dat niet de opmaat voor de 666, ‘De 66’, zoals Hans hem aankondigde, verwijst naar een Tao-hoofdstuk over de loop van het water, de diepgang van de zee en de meerwaarde van faciliterend leiderschap. Een behartigenswaardig managementaxioma (primo, oftewel 1):

Waarom is de oceaan het grootste waterreservoir? Omdat hij lager dan alle rivieren is gelegen en voor alle openstaat

Ik citeer uit John Heider’s Tao van Leiderschap, hoofdstuk 66, Laag en open: “Wat we leiderschap noemen bestaat voornamelijk uit weten hoe te volgen. De wijze leider houdt zich op de achtergrond en stimuleert anderen  in hun proces (…).” Misschien kent u ook deze tao-quote wel: De beste leiders doen wat ze zeggen en spreken niet veel. Als zij hun taak hebben volbracht, zeggen hun mensen: ‘Wonderlijk! We hebben het gehaald, helemaal op eigen kracht!

Bij Leiderschap gaat het er niet om wie de/het grootste of meeste heeft, de grootste leiders zijn nederig en haast onzichtbaar. Zij worden gevoed door hun omgeving en voeden deze zelf zoals de zee.

wijn

Wijn, of Wein (!) zoals Geert Lange die schenkt en doceert is wat ons doet ontstijgen aan het grote Niets. De bevlogen connaisseur nam ons met zijn ongekende passie mee naar de dalen en toppen van het Italiaanse wijnlandschap. Niet zonder toch een keer achteloos te laten vallen dat toch vooral de Duitse witte Weine van überlegen Qualität sind en een wig drijvend tussen de Fransen en Italianen door ons op het proeven van een witte Corsicaanse wijn te trakteren en daarbij aan te geven dat het verschil tussen die twee de reden voor Italianen zou moeten zijn om het Franse eiland in te lijven. Bij deze duoproeverij werden voor het eerst door mij zowaar een paar druppels gemorst… in de wijnkoeler die ik tot dusverre altijd als een overbodig beoordelaarsattribuut had gezien.

Italiaans rood is onovertroffen. Begeleid met de inzichten van de meester passeerden de prachtigste wijnen, onder meer uit het onwereldse Toscaanse stadje met de zeven torens, San Giminiano, en afgesloten met de absolute klasse van de Amarone. Visie is niet vrijblijvend. Managementles nummer 2.

brood

Gelijktijdig met de proeverij werd door een aantal genodigden een cursus Italiaans etenswarenschikken gevolgd waarvan de resultaten gedurende het roodproeven trots werden gepresenteerd. Een waardevolle aanvulling op het geheel en managementregel 3: je hoeft niet overal zelf bij te zijn om te kunnen delen in een prettig resultaat.

spelen

Constructiewerk is na wijnproeverij geen sinecure. (impliciete managementtip 3,5). Het creatieve brein is dan weliswaar in topconditionele omstandigheden maar de oog-hand-coördinatie is dan zeg maar… wat verzwakt. Van de vier origami-torens die wij na aansporing van Dreas en Gerlinde mochten oprichten haalde er welgeteld één de finish. En zo ontpopte het vouwen en stapelen met de managementtrainers zich in een leerzaam Babylonisch beeld van samenwerken en communiceren. Groepsgewijs aan iets werken staat niet vanzelfsprekend ook garant voor een bevredigend resultaat. Managementinzicht nummer 4. En zo ontsluierde deze praktijkoefening ook nog wat latente leerbehoefte…

delen

Een prachtig buffet, omkranst door mooie wijnen en voor de liefhebber een plat watertje, geanimeerde gesprekken en leuke ontmoetingen maakten het feest compleet.

“In the past you were what you owned. Now you are what you share”. Het is de opmaat voor ‘collaborative creativity’ zoals Charles Leadbeater dat benoemt als voorwaarde voor nieuwe innovatie en vernieuwend ondernemen (zie zijn TED talk). Sharing relaties, relaties bij elkaar brengen, ze de gelegenheid bieden om kennis met elkaar te maken en ideeën op te doen en samen met hen een mooi moment beleven is een prachtige uiting van het nieuwe ondernemen.

Boerhave, Event Creators, Blencom, Oving, Geert Lange, Grafiek, Hunzebergen en Gaasbeek Media verdienen (weer) een groot compliment met het organiseren van dit leuke, lekkere en inspirerende relatie-evenement. Bedankt daarvoor.

meer

Valt er op deze dag dan helemaal niets aan te merken? Jawel… de prominente aanwezigheid van de ondersteboven hangende Hongaarse vlag ter aankondiging van de Italiaanse sferen begreep ik niet. Of was dat een oefening in opmerkzaamheid uit de koker van Henk Norder als managementvaardigheidsoefening?

Het Italiaans biedt gelukkig een scala aan superlatieven om blijken van bewondering en plezier passend te verwoorden. Bij deze dan, ze gelden allemaal: super, divino, enorme, fantastico, favoloso, magnifico, meraviglioso, mirabile, pazzesco, superbo! En o ja, ga zo door (en ultieme managementuitdaging, nummer 5): vogliamo di più!

 1. 17/04/2011 om 16:42

  Niets teveel gezegd Cees, het was een memorabele middag en nu door naar het 1e lustrum.

 2. 18/04/2011 om 10:37

  Hallo Cees,

  Wat een pracht van een verhaal over De Relatiedag. Hartelijk dank!
  Als je op zo’n manier een evenement kunt verslaan op ‘papier’ ben je voor mij een echte tekstschrijver. Iedereen die het leest, ook al ben je er niet geweest, zal door jouw pakkende schrijftrant gaan denken iets interessants en leuks gemist te hebben… Zo is het ook. Het was een geslaagde dag.

  Je hebt alle positieve reacties die ik tot nu toe heb gekregen in een schitterende weergave vastgelegd.
  Mag ik je evaluatieverslag gebruiken op onze website? (uiteraard met vermelding van je naam)

  Met vriendelijke groet,

  Henk

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: