Home > zaakwaarnemingen > funtheory II: een èchte leider brengt plezier!

funtheory II: een èchte leider brengt plezier!

Plezier in je werk is als een grondrecht en verdient een dagdeel in elke managementtraining. Want het begint met aandacht daarvoor. Plezier is zelfs één van de redenen om voor jezelf te beginnen, omdat je iets prachtig vindt om te doen. Of omdat het werken in dienst van een ander je de ‘twinkle in the eye’ niet brengt.

“Plezier op je werk, ja graag!” schreef ik eerder naar aanleiding van een aantal persoonlijke ervaringen (1).  ‘Funtheory’ is net zo wetenschappelijk verantwoord als de wet van de virale aanstekelijkheid.  Plezier echoot door zonder krachtsverlies. Geef plezier en je krijgt het. De vele  positieve reacties op die eerste theoretische beschouwing onderstrepen de toegevoegde waarde van een beetje lol. Wat is er mooier dan de epidemische verspreiding van een goed gevoel?

theory

Plezier op je werk, durf ik wel te stellen, is één van de belangrijkste drivers onder effectiviteit en productiviteit en –met een knipoog naar managementgoeroe Peter F. Drucker voor de zelfverzekerde (top)manager die een prima donna kader prefereert- : een managementverantwoordelijkheid. “De arbeidsproductiviteit is niet de verantwoordelijkheid van de werknemer, maar van de manager” aldus Drucker. Succesvol ondernemen, productiviteit en plezier staan met elkaar in verband. So now we ’re talking business dus. Serious business.

“If you can’t inspire, can you really lead? There is a difference between a manager and a leader”, rolde laatst voorbij op mijn twittertimeline. Inspiratie en plezier gaan hand in hand. Het veroorzaken van plezier is daarom ook een leiderschapsvaardigheid. En niet de minste volgens mij.

van theorie naar praktijk

Bladerend in het boek Emotionomics van Dan Hill kom ik een volgend argument tegen dat de stelling ‘plezier in je werk, ja graag!’ mooi ondersteunt. Hill verwijst naar Time magazine als bron (2). “Time magazine’s cover story linking emotions and productivity involved a round-up of expert opinion, including the estimate that the emotional happiness present in employees can account for 10% to 25% higher job performance (Thottam).”

Twitterbare boodschap dacht ik:

ceesdebil plezier op het werk, ja graag! ‘the emotional happiness present in employees can account for 10-25% higher job performance’ #funfacts

waarop direct een reactie volgde:

Harriedevries @ceesdebil Het doel van stichting werklust!!

ceesdebil RT @Harriedevries “@ceesdebil Het doel van stichting werklust!!” = Plezier in je werk: http://www.stichtingwerklust.nl/ LOL

En zo zie je maar weer hoe ook twitter aan (werk)plezier en inzicht kan bijdragen. Nooit van gehoord en nu wel, de Stichting Werklust. Een mooi initiatief: met z’n allen geld bijeen brengen om de ondernemende droom van een plezierzoeker te helpen realiseren.

fact

Funfact: met plezier in je werk presteer je beter! Feit ja, geen theorie meer.

Reden genoeg ook om dat Time-artikel (3) er nog eens bij te pakken:

“As researchers in psychology, economics and organizational behavior have been gradually discovering, the experience of being happy at work  looks very similar across professions. People who love their jobs feel challenged by their work but in control of it. They have bosses who make them feel appreciated and co-workers they like. They can find meaning in whatever they do. And they aren’t just lucky.”

Prachtig understatement, die laatste toevoeging. … en dat is niet omdat ze mazzel hebben… Plezier in je werk kan in elke job en heeft naast inhoud ook met je collega’s en de baas te maken.

Wetenschappelijk onderbouwd.

Ook de instelling van de  leerstoel “bevlogenheid” op Nijenrode erkent dat. Sociale steun en ruimte voor ontwikkeling en ontplooiing zijn belangrijke drivers onder gezond en plezierig werken. “Werkplezier draagt bij aan bevlogenheid en dat is goed voor het bedrijf” aldus Willem van Rhenen die met toga, feestmuts en (roep)toeter op deze vreugdevolle stoel is gaan staan. (4)

gezond

“A growing body of research is demonstrating that happy workers not only are happier in life but are also crucial to the health of a company” vermeldt Time ook en schroomt daarbij niet te verwijzen naar grootheden als de Dalai Lama en Mihaly Csikszentmihalyi (het uitspreken van de naam van de uitvinder van ‘flow’ is op zich al een plezierbrengende hindernis die zonder fonetische hulp bijna niet te nemen valt. De goede oplossing is: Tsjiksentmihai). Is dat plezier dan alleen maar weggelegd voor de groten van deze aarde?

Natuurlijk niet, engagement – de mate waarin je met plezier met je werk bezig bent – is voor iedereen weggelegd. Een baan die bij je past is belangrijk en je moet daar om te beginnen vooral zelf veel voor doen, maar managers kunnen er een forse bijdrage aan leveren. Met het bieden van veiligheid, ruimte, perspectief, aandacht en steun. En door echt, authentiek te zijn. Gewoon zoals ze zijn.

eigenbelang prima basis

Ricardo Semler is een prachtig voorbeeld van een – zeer succesvolle – ondernemer/leider die laat zien dat de funfacts in de praktijk hun waarde bewijzen. Plezier gaat verder dan een lolletje en vindt ook zijn uitwerking in het organisatiemodel. Er ligt een filosofie en een manier van werken aan ten grondslag. Invloed en betrokkenheid, gegeven en genomen verantwoordelijkheid horen erbij.

En het is ook geen kwestie van filantropie of terugverlangen naar de speeltuin (hoewel… zo’n vreemde metafoor is dat nu ook weer niet). ‘Nee hoor, ik zie mijn werkwijze niet als een geschenk aan de mensheid. Ik doe het niet om anderen wat te leren, ik doe het voor mezelf. Ik wilde gewoon een organisatie waar ik zelf graag zou werken. Het is in feite heel egoïstisch.’ zegt Semler. (5)

have fun!

En daar gaat het maar om, de organisatie waar je graag in wilt werken. Moeilijker hoef je het niet te maken.

A fact is a fact. LOL (laughing out loud, voor de notwits). Veel plezier!


(1) https://ceesdebil.wordpress.com/2010/01/25/funtheory-plezier-op-je-werk-ja-graag/

(2) Dan Hill, Emotionomics, winning hearts and minds, Adams Business & Professional, 2007, blz.4

(3) Time magazine, 17 januari 2005, Yioti Thottam  – Thank God it’s Monday, zie http://www.planningzone.com/120/student/TIME-ThankGodMonday.pdf

(4) Bevlogenheid als nieuwe leerstoel, nu.nl 2 september 2010, rubriek werk en privé: http://bit.ly/9WcbDt. De samenvatting van het proefschrift ‘From stress to engagement’ (2008) van Willem van Rhenen is te downloaden via http://bit.ly/bNFplR

(5) Voor een prima kennismaking met de Semler-filosofie verwijs ik graag naar het interviewartikel ‘Ondernemen zonder regels’ van Dominique Haijtema in Ode Magazine, jan/feb 2007, http://bit.ly/s4UUR waarin ook deze quote staat.

 1. 18/10/2010 om 13:09

  Hoi Cees,

  Leuk artikel dit!

 2. 19/10/2010 om 08:02

  Ik ben helemaal met je eens Cees, fun draagt echt bij tot betere resultaten. Een paar voorbeelden die mij zijn opgevallen:
  – als je plezier hebt, sta je open voor nieuwe invalshoeken. Nieuwe invalshoeken zijn een voorwaarde voor innovatie
  – als je plezier hebt op je werk, steek je meer energie erin en haal je zelf ook meer eruit
  – als een team plezier heeft, ontstaan er onderlinge grappen, die zorgen voor een sterker team (meer gevoel van samen bezig zijn EN weerbaarder)
  – een team dat plezier heeft durft ook meer onderling bespreekbaar te maken

  Groeten,
  Lynn

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: