Home > teitsgewricht > Verwarde man werpt Dom in het gezicht van Berlusconi, waarom?

Verwarde man werpt Dom in het gezicht van Berlusconi, waarom?

Je vraagt je dat wel vaker af, als iemand in verwarde toestand de barrières doorbreekt en een incident veroorzaakt. Wat is hier nu eigenlijk aan de hand? 13 December was het raak toen iemand met een replica van de Milanese Dom aangezichtsschade toebracht aan de premier van Italië.

Ik hou het toch op actie – reactie. Berlusconi toont zich een bijzonder leider. De man is groter dan zichzelf en de politieke arena lijkt hij vooral te gebruiken als een privéspeeltuin. Beelden van het voorafgaande publieke optreden van de zelfverklaarde halfgod maken naar mijn mening duidelijk dat  tientallen – als het al geen duizendtallen zijn –  naar aanleiding daarvan in de risicogroep van verwarde medemensen konden geraken. Ook buiten Italië.

Het nieuwe leiderschap, dienend en uitnodigend, is aan de Italiaanse premier niet besteed. Dat hij zijn gehavende gelaat na een minuutje van au en bezinning toch echt wel even aan de omstanders en pers moest laten zien is wat dat betreft ook tekenend. Wereldnieuws… Het gaat hem maar om één ding en dat begint met een B en eindigt niet op canelloni, al is de associatie met tunnelvisie voor de hand liggend.

Nu de levensstandaard in de westerse wereld de vervulling van de basale Maslov-behoeften voor de meeste mensen wel garandeert gaat het om het verwezenlijken van de hogere doelen. Hoger op de lijst van behoeftebevrediging bedoel ik, want misschien is het wel lager als het gaat om samen, delen en verbondenheid. IK consumeer dus ik besta…

Ook politiek is in toenemende mate een kwestie van grote ego’s en poppetjes. De op grote ideologieën gebaseerde traditionele politieke partijen verliezen aan aantrekkingskracht. De oorspronkelijke doelen zijn gerealiseerd en voor de verfijning van de inrichting van de samenleving (b)lijkt het niet goed mogelijk grote kleurverschillen te tonen. Is de toenemende kleurloosheid aanleiding voor de opkomst van de splinterpartijen naast rood, groen en blauw en de accentverschuiving naar de blik op de man in plaats van oog voor de bal? Splinterpartijen worden in elk geval sneller groot als ze een aansprekende aanvoerder hebben. Dat zie je aan Pechtold en Wilders. Waar dat ook toe leiden kan zie je in Italië. Of zijn we daar hier te nuchter voor…

Back to basics en inhoud? Zou het kunnen dat ook politiek en besturen aan een nieuwe fase toe zijn, een tree hoger op de behoefteladder? Als dat zo is, of kan zijn, dan gaat het daarbij denk ik om het doorontwikkelen van een dienend, voorwaardenscheppend bestuur dat een actieve houding aanneemt om samenwerking tussen alle belanghebbenden binnen de samenleving te stimuleren en daar als bestuur ook in te participeren.

Door de burger, het bedrijfsleven, het onderwijs, de zorg als aandeelhouder te behandelen en aan te spreken. En flexibele projectmatige samenwerking tussen bestuur, onderwijs en bedrijfsleven te stimuleren bijvoorbeeld. Met toepassing van inzichten die in het bedrijfsleven hun waarde laten zien, zoals zelfsturende teams en samenwerken op basis van elkaar aanvullende kwaliteiten en de oriëntatie op gemeenschappelijke belangen? Verbinding en samenwerking tegen de verwarring. Yes we can, met de nadruk op ’we’? Met verbindende schakels in plaats van superego’s. En daardoor weer kleur op de wangen?

Burger en ondernemer zijn is ook veel leuker samen met een aansprekend en uitnodigend bestuur.

En die man in verwarde toestand? Zou het een politieke kwalificatie zijn… want denk je eens in: weldenkende italiaan reageert frustratie af op premier….. zelfde feiten, heel ander verhaal? Italië zal groter blijken te zijn dan Berlusconi, toch?

 1. 15/12/2009 om 10:43

  Hallo Cees,

  Actie – reactie ben ik 100% met je eens. Berlusconi is behoorlijk in opspraak in Italië en hoe meer negatieve pubbliciteit iemand krijgt des te meer iedereen er in gaat geloven. In Italië valt die negatieviteit best mee. Ik moet je eerlijk zeggen dat ze het er hier in Nederland vaker over hebben dan dat ze er in Italië tijd aan hebben geschonken. Berlusconi is niet voor niets nadat ze Prodi van de troon hebben geschopt weer herkozen. Hij doet ook goede dingen voor het land! De kranten kunnen iemand de hemel in prijzen maar ook de grond in boren. Soms terecht maar regelmatig ook niet. Voor ondernemers in Italië heeft Berlusconi erg veel gedaan! En wat die man privé doet moet hij zelf weten. Toch? Dit wilde ik eraan toevoegen.

 2. 15/12/2009 om 17:29

  De B van “boter…..”
  Ik denk dat die ene verwarde man de vertegenwoordiger is van een hoop mensen die graag aan zouden willen durven wat hij deed. Niet dat daarmee de handeling wordt goed gepraat, maar wel om aan te geven dat sommige egotrippers, bijvoorbeeld Berlusconi wel eens een treedtje lager gezet zouden mogen worden.

  Of het helpt?

  dacht t niet

 3. Diederick van Biessum
  15/12/2009 om 20:12

  Ik sluit me geheel aan bij de mening van Vanessa. En wilde hier nog weer aan toevoegen ; ) Het is natuurlijk diep triest dat een zgnde verwarde man iemand letsel toebrengt (ook al is het Berlusconi). Laten we dit niet vergeten hij is dan politiek een beetje extremer dan de andere politici maar niemand heeft het recht iemand anders letsel toe te brengen. En het blijft democratie hij is niet voor niets gekozen…

 4. Klaas Elgersma
  16/12/2009 om 08:28

  Toch heel bijzonder, dat mensen, die zich met veel wolligheid profileren als democraat het “mooi” vinden als er ongeoorloofd geweld wordt gebruikt. Maakt even niet uit tegen wie…. Heel bijzonder…

 5. 16/12/2009 om 09:59

  Wat een sterk artikel. Inspirerend, uitdagend, brede visie, helemaal waar?…… niet belangrijk.
  Mijn complimenten.
  Frank van Oerle

 6. 16/12/2009 om 11:35

  Dankjewel Diederick :-). Berlusconi is door ± 17.000.000 Italianen gekozen en niet voor niets. Neemt niet weg dat ook ik het er niet altijd mee eens ben met de uitspraken die hij doet. Zoals Maxima tegen Alexander ooit zei ‘hij is een beetje dom (of was het stom)’ Ik sluit me ook aan bij Frank dat het een heel sterk artikel is die Cees heeft geschreven en daar is hij ook goed in. Wel leuk de verschillende reactie van iedereen. Zo zie je maar hoe iedereen iets voelt en beleeft.
  Vanessa Smilde

 7. will de boer
  20/12/2009 om 10:10

  Las vanmorgen in de Telegraaf dat deze dom gooier door het kantoor van Berlusconi is betaald.
  Als dat zou kloppen? Hoe gek kan het gaan.

 8. 21/12/2009 om 23:46

  Hoi Cees, je laatste opmerking begrijp ik niet zo goed. ‘En die man in verwarde toestand? Zou het een politieke kwalificatie zijn… want denk je eens in: weldenkende italiaan reageert frustratie af op premier…’
  Kunnen we niet met elkaar stellen dat als iemand geweld pleegt tegen een democratisch gekozen leider hij per definitie níet weldenkend is? Of vind je dat im sommige gevallen een gewelddadige actie geoorloofd is? Bijvoorbeeld tegen politici die volgens jouw normen zich verkeerd profileren en er verkeerde ideeën op na houden?
  Just asking.

  • cees de bil
   22/12/2009 om 23:59

   Dag Coen, dank je voor jouw vraag. Op één punt kan ik duidelijk zijn: gewelddadige actie is naar mijn mening een zwaktebod. Ik ben geen voorstander van geweld en vind het ook niet OK wat Berlusconi hier te verduren kreeg. De uitzondering is volgens mij het gebruik van geweld om een op je leven of vrijheid gerichte aanval te pareren. Ook dan blijft beoordeling lastig, want die is altijd achteraf. En dan weet je vaak meer dan op het moment dat je reageerde.

   De kwalificatie van een feitelijke gebeurtenis, hoe je die beoordeelt, kan de waarde / waardering ervan eenvoudig 180° laten kantelen. En dat is in retrospectief niet zo moeilijk. Winnaars verrichtten heldendaden, in het handelen van de verliezers lag de uitkomst al besloten… achteraf dan hè. Het denken in winnen en verliezen bepaalt daarin het kader.

   Wie de boodschapper van een idee aanvalt zal altijd (ook) de verliezer zijn en die idee vaak helpen meer aanhang te verwerven. Politiek en bestuur zijn bijzondere bezigheden. Leidende figuren daarin hebben een grote impact. Dat is ook waarom ik kanttekeningen plaats bij politiek en bestuurlijk leiderschap dat zich met (verbaal) geweld en (van) geprofileerde leiders afzet tegen andere ideeën. Geweld versterkt het denken in winnen of (niet) verliezen. Zulke leiders zetten de toon en stimuleren polariseren, drijven mee- en tegenstanders (andersdenkenden) uit elkaar.

   Mijn stelling is dat dit in onze geïndividualiseerde netwerksamenleving niet effectief is en niet bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van die maatschappij. Juist het stimuleren van samenwerking en participatie, het aanspreken van burgers en bedrijven als aandeelhouders en ze als co-creators te betrekken bij besluitvorming en uitvoering lijken mij meer passend bij mensen die denken in termen van zelfrealisatie, zingeving, maatschappelijk verantwoord en verantwoordelijk ondernemen.

   Het einde van overheid en bestuur als monopolist, of de vader en moeder van het gezin, door een veranderde houding en een nieuwe samenwerking met alle aandeelhouders – gezinsleden – is dan ook het begin van nieuwe betrokkenheid en gedeelde verantwoordelijkheid.

   Paternalistisch, bureaucratisch, op regels en zichzelf gericht, beperkend en repressief zijn begrippen die je bij overheid nog altijd eenvoudig van voorbeelden kan voorzien. Bij de mensen van nu, de nieuwe economie, Web 2.0, de netwerk- en projectoriëntatie past naar mijn idee als bestuur een stimulerende, voorwaardenscheppende en uitnodigende overheid. Samenwerkend met de andere aandeelhouders. En voor alle aandeelhouders geldt niet alleen dat er daardoor toegang is tot de opbrengst, wie een aandeel heeft heeft ook verantwoordelijkheid: A(an)DEeL verplicht.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: