Home > netwerknotities, zaakwaarnemingen > Ondernemen in flow

Ondernemen in flow

Ondernemen in flow: Zeker weten zonder air, wel met attitude.

Steeds vaker kom ik het begrip ‘flow’* tegen. De toestand waarin alles als vanzelf lijkt te gaan. Je kent het vast: alles klopt, dingen vallen op hun plaats en niets kan je tegenhouden. De mooiste en meest effectieve momenten. De momenten waarop sporters onaantastbaar zijn voor tegenstanders en records neerzetten. Bestaat dat ook voor ondernemers en ondernemen? Ja! Zoals altijd is er echter een ‘catch’. Flow komt niet vanzelf en blijft dat ook niet. Je zaait wat je oogst geldt hier ook. Het goede nieuws is natuurlijk dat je er wel naar toe kan werken, want flow is geen toeval.

extra mile

Geen toeval klinkt goed, maar wat maakt dan dat je in flow komt? De sleutel is doen! Een visie, een doel, een plan en actie gericht op het bereiken van dat doel. Een zwemwereldrecord bereik je niet door een boek over Pieter van den Hoogenband te lezen. Trainen, doen, je prestaties steeds weer bekijken in het perspectief van je doel, kritisch en compromisloos zijn als je merkt dat je van het pad af bent en bijstellen als dat nodig is. En dóórgaan.

Klinkt makkelijk maar is het niet. Niet iedereen scoort een wereldrecord. Talent en vaardigheden zijn voorwaarden en als je in een team samenwerkt is er ook sprake van onderlinge afhankelijkheid om het doel te bereiken. Afhankelijkheid die uitnodigt en voor het bereiken van doelen verplicht: niet ieder voor zich zijn of haar eigen bijdrage maar daar ook met en voor elkaar aan werken. Wilskracht maakt het verschil. De bereidheid om dóór te gaan, de ‘extra mile’ te lopen.

Misschien ken je nog het Bancras-model, genoemd naar de trainingszaal waarin de Nederlandse volleyballers zich een jaar lang toewerkten naar Olympisch goud. Of meer recent, de ondenkbaar geachte gouden olympische plak van de waterpolosters. Twee jaar voorbereiding, de competitie aangepast aan deze missie. Winnen is belangrijker dan meedoen, ook al wil De Coubertin ons ook oog laten hebben voor het omgekeerde. Alles aan de kant en gáán. Dat is de route naar goud, dat is de weg naar flow.

relatie

Ja, OK en wat betekent dat dan voor mijn onderneming? Ik werk toch niet naar het pieken op dat ene moment toe?  Wat ik wil is goed werk en tevreden klanten keer op keer… Relaties en relatiebeheer zijn kernbegrippen als het gaat om voortdurende prestatie. De basis voor resultaat blijft: visie, doel, plan, actie.

Een belangrijk deel van de actie bestaat uit het realiseren van goede relaties. Waarom? Omdat elke relatie afnemer en ambassadeur kan zijn. En is of wordt omdat jij een goed aanbod hebt en zij of hij dat van jou wil hebben.

attitude

Gáán voor die relatie, doen, klaarstaan, helpen, z’n vraag beantwoorden, de oplossing voor een (z’n) probleem kunnen benoemen. En weten wie je bent en wat je kan. Wel en niet. Daar ook duidelijk over zijn. Dat is wat je eraan kan doen. Dat triggert, overtuigt. En helpt. Want uiteindelijk gaat het daar steeds weer om. Dan wordt het een dans, dan wordt het win win. Niet om verkopen dus, maar om helpen gaat het daarbij. Attitude is de basis voor flow. Weten waar je mee bezig bent dus ook, want ‘attitude’ komt uit de luchtvaart en betekent: weten waar je bent. Hoe is je houding ten opzichte van de horizon, rekening houdend met beïnvloedende factoren als luchtstroming en zwaartekracht of… hoe is mijn positie in het licht van m’n doelstellingen.  Weten waar je bent, weten wat je doet en weten waar je naartoe gaat. Je weet het als je ‘in flow’ bent.

So….  there’s nothing wrong with having an attitude…

*) flow op Wikipedia

Advertenties
 1. 09/12/2009 om 21:45

  Dit is inderdaad in een paar zinnen de kern van waar het om gaat Cees. Dank dat je het zo helder op een rijtje zet! Ik ga het uitprinten, aan de muur hangen en af en toe eens bekijken om te zien of ik nog op het goede spoor zit op weg naar mijn flow.

 2. Carolien
  10/12/2009 om 13:53

  Op weg naar mijn flow?? Flow is niet iets dat zich herkenbaar aankondigt, is mijn ervaring. Als je er middenin zit, maar vaker nog achteraf heb je de staat van Flow pas in de gaten. Als je, na een dag werken (wat dan ook) het positieve resultaat bekijkt en je realiseert dat dit resultaat meer energie heeft opgeleverd dan gekost! Niet gaan zoeken naar Flow is mijn advies, doen waar je goed in bent en de Flow vindt jou!!

 3. 10/12/2009 om 14:00

  Ik weet hoe het is om in zo’n flow te zitten en eenmaal daar in te hebben gezeten wil je er NOOIT meer uit! Dat is nu zo’n vier jaar geleden voor mij maar ik voel hem nu weer aankomen –> JOEHOE!!!

 4. 11/12/2009 om 09:31

  Mooi artikel, inspirerend! Flow is zeker doen, erop uit, nieuwe mensen ontmoeten, je laten inspireren, maar ook reflectie, waarom ging het zo goed en nu even niet. Ik ervaar flow vooral sinds ik voor mezelf werk sinds een paar maanden, na een 25-jarig vast dienstverband in Finance. En er komt zoveel energie en creativiteit los, waarvan ik niet wist dat het in me zat! Beter laat dan nooit. Zit nu maanden in een flow en ik hoop dat het nog jaren doorgaat. Het heeft op allerlei andere terreinen effect, priveleven, muziekactiviteiten etc.

  Dank Cees voor het delen.

  groet
  Leni

 5. cees de bil
  15/12/2009 om 18:43

  Commentaar van Eric Janssen in de Linked In groep : Iedereen elke dag plezier:

  Ha Cees, het werkt écht, ook buiten de sport: in september hebben we dit ‘thema’ in mijn team ‘ontdekt’ en zijn er mee aan de haal gegaan! Na een week of twee waren de eerste duidelijke sporen voelbaar en sindsdien gaat het alleen maar beter, vooral om dat ieders gedrag nog meer op dóen is ingesteld. In enkele weken tijd alle lampjes op groen in zaken die we nastreven, blijft zo maar doorgaan!
  Vandaag verkozen als beste district van NL en nog lang niet aan het einde van de flow! Kortom: het werkt dus ook als je het nastreeft, niet alleen als het je ‘overkomt’!

  By Eric Janssen District Director at ABN AMRO NV

  posted 11-12-09

  @Eric: fantastisch om te lezen Eric, resultaat èn plezier voor iedereen; graag feliciteer ik jou en al je teamleden!

  Cees

 6. cees de bil
  15/12/2009 om 18:59

  Commentaar geplaatst in de Linked In groep JBN Drenthe:

  Helemaal mee eens. Vooral wanneer jij je bewust bent van jouw strategie kun je deze, net als sporters, op elk gewenst moment inzetten. Zet jij je strategie niet altijd in? Jammer, misschien een gemiste kans. Weten hoe het ook kan? Lees mijn verhaal eens op http://www.espiritucoaching.nl/nw-17859-0/nieuws

  By Gerry Schultinga Eigenaar Espiritu Coaching

  posted 10-12-09

 7. cees de bil
  15/12/2009 om 23:03

  Commentaar in de Linked In groep MVO – Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van Irmgard Kreuze:

  Hallo Cees,

  Je hebt het fenomeen “flow” prima omschreven.
  Ik deel je stelling, je visie.

  Flow is volgens mij de rode draad voor duurzaam ondernemerschap.
  Je gaat ervoor, vecht ervoor, soms bloed, zweet en tranen maar opeens valt alles op z’n plek en blijkt dat je inspanningen niet voor niets zijn geweest.
  De beloning voor het harde werk is vooral de flow. Niet de euro’s.

  Flow geeft zelfvertrouwen, uitdaging en (nieuwe) inzichten in verborgen capaciteiten.
  Echt sjiek is als je de flow kunt delen met je team of partners. Het geeft frisse energie, inspireert en straalt kracht uit! Flow verbindt!
  Op naar het volgende project!

  De cirkel is weer rond.

  Succes!

  By Irmgard Kreuze owner/director at OoPéBé Concept

  posted 09-12-09

 8. 05/01/2010 om 15:42

  New Amsterdam Exchange

  Als je weet dat het gaat lukken en het al lang voor je ziet, hoef je alleen nog maar die lange lijst dingen te doen die nog niet zijn zoals ze moeten zijn. Aan de slag dus en niet nadenken over de state of mind of wat dan ook. Je bent er al lang, tenminste als je NU gewoon doet wat je NU moet doen!

 9. cees de bil
  10/01/2010 om 23:45

  Commentaar van Mariëtte Verlaan in de Linked In groep Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) – netwerk voor zzp’ ers:

  Just go… enjoy…live the dream!

  By Mariëtte Verlaan Independent Landscape Design Professional

  Posted 06-01-2010

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: