Home > netwerknotities > Emmer geluk: bestuur en ondernemers ontbijten samen in het gemeentehuis

Emmer geluk: bestuur en ondernemers ontbijten samen in het gemeentehuis

Het gebeurt niet vaak dat het bestuur van een gemeente en ruim zestig ondernemers  samen een beschuitje eten. In Emmen gebeurde dat eind november wel. En het smaakte goed en naar meer.

Bestuurders en ondernemers komen elkaar regelmatig tegen. Ze beheren en bewerken dan ook dezelfde akker. De BNI-ondernemers karakteriseren zichzelf graag als ‘farmers’ en zaaiers, meer dan jagers. Netwerken en het opbouwen van duurzame relaties zien zij als een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsactiviteiten. Toch voelen zij zich ook wel eens ingeperkt door de gebiedsmarkering en opgejaagd als waren zij het wild. De gemeente ziet zich als de parkbeheerder en schept de voorwaarden voor een goed milieu. In die zin is zij ook de grootste boer van het gebied en daarmee gelijkgestemd met de ondernemers. Samen het land bewerken, samen oogsten, dat is waarin bestuur en ondernemers verbinding hebben met elkaar.

Het startte met een mooie ontvangst door gemeentesecretaris Arjen Mewe, waarna de gasten als eerste het woord kregen. Aqil Radjab, bevlogen en geïnspireerd promotor van de BNI-filosofie gaf een heldere  uiteenzetting over de netwerkattitude, samen leren  en de basisgedachte dat ontvangen begint bij geven. De verbinding van ondernemers met elkaar en voor elkaar in het belang van iedereen. Handel, ja – want dat is de kurk waarop een onderneming drijft –, ambassadeurschap en samenwerkingskansen door elkaar te leren kennen, ervaren en vertrouwen op te bouwen zijn de beloning,  de ROI (return on investment) van het netwerken en geven.

Na een rondleiding door het recent opgefriste, modern – uitnodigend en open ingerichte gemeentehuis stelden de bestuurders zich nader voor. Burgemeester Cees Bijl gaf een inkijk in het bestuur en de organisatie van de gemeente, de dualistische samenwerking met de gemeenteraad en de speerpunten van het gemeentelijk beleid waarin het scheppen van aantrekkelijke voorwaarden voor ondernemen in en om Emmen een hoofdrol speelt.

Maatschappelijk rendement als ROI – een  aantrekkelijke omgeving, leefbaarheid en werkgelegenheid – is voor de gemeente een belangrijke investeringsvoorwaarde.

De wethouders  Jan Kuper, Ton Sleeking en Gezienes Evenhuis gaven op elk van deze punten een heldere toelichting aan de hand van de ideeën en plannen met betrekking tot gebiedsontwikkeling die ook voor ondernemers een aantrekkelijk uitgangspunt vormen.  Aan bod kwamen onder meer : een goede infrastructuur en bereikbaarheid, de beschikbaarheid van prima  onderwijsvoorzieningen en aansprekend werk om ook jongeren en talent te boeien en binden. In de ontwikkeling van het centrum staat het Atalantaproject centraal met de nieuwe combinatie van dierenpark en theater  en de ontwikkeling van een aansprekende stadsvloer als blikvangers. De ontsluiting van de vaarroutes en het stimuleren van de recreatieve kracht van de verschillende kernen is een ander speerpunt .

Het was een interessante ontmoeting,waarbij gemeenschappelijke belangen centraal stonden. Informatief, uitnodigend en verbindend. Passend in de BNI-filosofie: elkaar (leren) kennen als basis voor vertrouwen en samenwerking. Passend in de gemeente-filosofie: voorwaarden scheppen, kansen creëren, mogelijk maken. De ochtend werd afgesloten met een gezamenlijke lunch en ook die smaakte naar meer. De opmaat voor een vervolg was het ook met het idee voor het opstarten van een klankbordgroep, om mee te denken met elkaar en creatieve samenwerking te stimuleren.

De slogans van Emmen en BNI vullen elkaar daarvoor alvast aan: givers gain en maken samen meer mogelijk.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: