Home > meesterstukjes > Mediation: samen winnen in een conflict

Mediation: samen winnen in een conflict

Twee voorbeelden. Real life situaties die in de afgelopen periode op mijn pad kwamen. Eén. Een arbeidsconflict. Werkgever en werknemer niet meer on speaking terms. Werknemer ziek thuis. Omdat de baas niet aardig meer was, eisen ging stellen zelfs. Werkgever aangeslagen en boos. Omdat hij toch àlles had gedaan om het de werknemer naar de zin te maken en de kans had gegeven om zichzelf binnen het bedrijf te rehabiliteren vanuit een achterstandspositie.  Advocaten op de zaak. Communiceren op papier. Harde woorden, letterlijk en figuurlijk. Verwijdering en oplopende frustratie, aan beide kanten. Twee. Zakelijk conflict. ’s Avonds bij elkaar op visite. Jij doet toch in? Ja, klopt. Wil jij dan? OK, ik zoek dat wel voor je uit. Tijd in gestoken, voorstel gedaan. Besparing op het oorspronkelijke plan de moeite waard. Fijn bedankt, ik regel het verder zelf wel. Ja maar…

Gemeenschappelijk. Geen afspraken vooraf, verwachtingen over en weer niet scherp. Blijken niet gelijk. Teleurstelling, frustratie en een vertroebelde relatie het gevolg. Conflict. Het eigen gelijk. Onbegrip voor de acties van de ander. Medestanders genoeg. Sterke zaak. Vechten!

Wat gebeurt er verder? De één krijgt gelijk, de ander niet. Of allebei een beetje wel en/of niet. Niet zo interessant. Ook niet als je gelijk gekregen hebt. En geld. Beide verliezen. De relatie is beschadigd of zelfs verbroken. Winnaars? De advocaten misschien?

Hoe te voorkomen? Het allerbeste natuurlijk vooraf. Verwachtingen goed benoemen. Duidelijke afspraken maken. Op papier of in mail zetten. Maar zo gaat het niet altijd. Is de situatie of relatie niet naar. Goed vertrouwen. OK, kan. Maar dan, als het misgaat, want ook dat kan – en gebeurt wel eens – hoe dan te voorkomen dat het de bocht uit vliegt en de relatie beschadigt?

Aan tafel met elkaar en praten! (Liefst) niet met advocaten, tenzij specifieke juridische kennis van belang is. Liever niet de beslissing over de oplossing uit handen geven, aan een rechter of arbiter. Samen de oplossing zoeken. Passend bij de relatie die je met elkaar hebt. Passend bij de aard van het probleem dat speelt. Zelf beslissen. En de relatie daardoor behouden. Of in goed overleg beëindigen, want ook dat is mogelijk en geeft een beter gevoel dan wanneer een scheidsrechter dat beslist.

Samen alleen? Doen als dat kan. Maar als de emoties erg hoog kunnen oplopen of al zijn opgelopen samen met een mediator. Die beslist niets. Begeleidt wel het gesprek. Helpt verwachtingen en teleurstellingen duidelijk te maken. Helpt met zoeken naar oplossingsmogelijkheden. Oplossen doe je zelf, samen. Sneller, goedkoper, zelf gedaan en iedereen kan weer verder. Ook vaak samen.

De uitkomst. Het zakelijke conflict is met een goed gesprek opgelost. Door te vertellen, naar elkaar te luisteren, bedoelingen te begrijpen en afspraken te maken. Kunnen verder. Het arbeidsconflict heeft geleid tot beëindiging. Dat klinkt als gefaald. Is het niet. De relatie viel niet meer te redden. Wel met begrip voor elkaar en zelfstandig gemaakte afspraken veel sneller en minder pijnlijk geregeld.

Onafhankelijk van de aanleiding van het conflict kan mediation een bijdrage leveren aan het vinden van bruikbare oplossingen. Of het nu over een arbeidsconflict, schadevergoedingsaanspraak, burenruzie, echtscheiding of concurrentievraagstuk gaat. Ook als  een rechtszaak de enig overgebleven weg lijkt. Bovendien, levert de mediation niets op dan kan altijd nog een beslissend oordeel van een ander gevraagd worden. So what do you lose? Always keep the bright side in sight (vrij naar… Monty Python).

Mediation, de moeite waard!

Meer weten?  (06) 42703174

Advertenties
  1. 09/01/2012 om 11:25

    Conflicten vermijden kan door open en verbindend te communiceren.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: